Ελλάδα, Οικονομική Ανάλυση

Οι Αντιλήψεις για τον Πληθωρισμό και η Επίδραση του Ευρώ

Entry in Ελληνικά. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Συγγραφείς: Γκ.Χαρδούβελης, Ε. Σιμιντζή, Ο. Κοσμά
Έκδοση: Οικονομία & Αγορές, Eurobank Research, Τόμος ΙΙ, Τεύχος 5, 27 Ιουνίου 2007

Κύρια σημεία:

  • Τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξα για την πορεία του πληθωρισμού, κυρίως την περίοδο μετά την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002.
  • Από το 2002, μια παρόμοια επιδείνωση των αντιλήψεων των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό παρατηρείται και στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται επιδείνωση
    στις 3 χώρες της ΕΕ-15 εκτός Ευρωζώνης.
  • Την περίοδο που προηγείται της υιοθέτησης του ευρώ, οι διακυμάνσεις στις αντιλήψεις των νοικοκυριών συμβαδίζουν με τις διακυμάνσεις του επίσημου πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη.
  • Μετά την 01/01/2002, όμως, όταν το ευρώ εισάγεται σε φυσική μορφή, η θετική συσχέτιση μεταξύ αντιλήψεων και πληθωρισμού καταστρέφεται, με τα δύο μεγέθη να ακολουθούν αυτόνομη πορεία.
  • Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των αντιλήψεων για τον πληθωρισμό για την ομάδα των χωρών της ΕΕ-15 εκτός Ευρωζώνης ενισχύει το συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της υιοθέτησης του ευρώ σε φυσική μορφή και της αυξημένης απαισιοδοξίας για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
  • Τα ελληνικά νοικοκυριά λαμβάνουν υπόψη τους αγαθά «πρώτης ανάγκης» όταν διαμορφώνουν τις

Κατεβάστε την μελέτη Οι Αντιλήψεις για τον Πληθωρισμό και η Επίδραση του Ευρώ σε pdf

Related Posts