Interviews, Press Articles

Γκίκας Χαρδούβελης: Φοβάμαι μια νέα κρίση και 4ο μνημόνιο -η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας

Entry in Ελληνικά. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Γκίκας Χαρδούβελης: Φοβάμαι μια νέα κρίση και 4ο μνημόνιο -η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας
Συνέντευξη στον Μανώλη Καψή
Capital.gr
19 Οκτωβρίου 2018

Σύνοψη:

Προσπαθεί να κρύψει την απαισιοδοξία του, προσέχοντας πολύ τις εκφράσεις του. Αλλά οι προβλέψεις του, οι εκτιμήσεις του, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής  Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Capital.gr και στον Μανόλη Καψή, δεν αποκλείει ακόμα και μια νέα οικονομική κρίση, όπως αυτή που ζήσαμε το 2010. “Όλα να φρακάρουν, όλα να σταματήσουν” όπως λέει “και να μπούμε σε ένα νέο, 4ο μνημόνιο. Σε μνημόνιο με χρήματα. Η πιθανότητα δεν είναι μηδενική”…

Άλλωστε όπως επισημαίνει, παρά λίγο και η Κύπρος να χρειαστεί νέο μνημόνιο, και σώθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχει. Ενώ η Ελλάδα σέρνεται ακόμα.

Η προοπτική για μια νέα προσφυγή σε δάνειο από την Ευρώπη σοκάρει, μοιάζει εφιαλτική, μας γυρίζει στο παρελθόν. Γι αυτό και ο καθηγητής Χαρδούβελης, σπεύδει να διορθώσει τις εντυπώσεις. “Θεωρώ την πιθανότητα πολύ μικρή”, λέει. “Πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε να σερνόμαστε με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2%”. Αυτή δηλαδή είναι η αισιόδοξη προοπτική;

Όχι. Αυτό που πιθανώς μπορεί να αλλάξει την δραματική εξέλιξη μιας νέας οικονομικής κρίσης, ενός νέου πισωγυρίσματος, είναι μια αλλαγή κυβέρνησης. ” Η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας”, λέει ευθέως ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Capital.gr. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές και θα επιτρέψει, με τις ανάλογες πολιτικές, μια ανάπτυξη της τάξης του 4%. “Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τον λαβύρινθο” λέει… Και πάλι, προσθέτει απαισιόδοξος, “αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη, όχι απαραίτητα ικανή”, για να θυμηθούμε τα μαθηματικά του σχολείου… “Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για την Ελλάδα”, λέει ο καθηγητής Χαρδούβελης, “και σίγουρα δεν είναι συνάρτηση μόνο, του τι κάνουμε εμείς”.

Αν και σε όλη την διάρκεια της συνέντευξη δεν λέει ούτε μια φορά την λέξη ΣΥΡΙΖΑ, ο απολογισμός για τα πεπραγμένα της “Πρώτη Φορά Αριστεράς”, που κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι εξαιρετικά αυστηρός. “Τρία χρόνια τώρα διώξαμε επενδύσεις, λέει, άφησαν την ΔΕΗ να καταρρεύσει, ενώ οι επικεφαλής παρακολουθούσαν την οικονομία σαν να είναι παρατηρητές, σαν δημοσιογράφοι”.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης λέει ακόμα στο Capital.gr, ότι με την αναστολή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές, ότι μπορεί να κάνει πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ φυσικά, περιορίζει και τον χώρο για τα αντίμετρα. Και εκείνα που είχαν σχεδιαστεί για να τονώσουν την ανάπτυξη, και εκείνα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων. “Ναι φυσικά το θέμα των συντάξεων είναι ένα ευαίσθητο θέμα, προσθέτει ο κ. Χαρδούβελης, δεν είναι ωραίο να μειώνεις τις συντάξεις, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι και οι συντάξεις πρέπει να προσαρμοστούν στο μέγεθος της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος για μην περικοπούν στο τέλος”… Συμπέρασμα. Όλα θα κριθούν από την ανάπτυξη… Όχι το δυνατό σημείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Θα βγούμε στις αγορές; “Δύσκολο το εγχείρημα” απαντά ο Γκίκας Χαρδουβελης. Δεν βλέπει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Και τι θα γίνει όταν θα αρχίσει να μειώνεται το μαξιλάρι; “Θα βγούμε στις αγορές και θα δανειζόμαστε ακριβά”, απαντά. Το επιτόκιο ίσως φθάσει και στο 5% προβλέπει.

Κάπως έτσι, ας θυμηθούμε, ξεκίνησε και η κρίση το 2009. Ο δανεισμός γινόταν όλο και πιο ακριβός, έως ότου η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές….Και χρειάστηκε το πρώτο μνημόνιο.

Συνέντευξη στο capital.gr

Download Interview

Related Posts