“Γιατί η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη”
Γκίκας Α. Χαρδούβελης
Οικονομικός Ταχυδρόμος, σελ. 32-34
22 Ιανουαρίου 1998
Εισαγωγή
Η πίεση στη δραχμή που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, δυστυχώς συνεχίστηκε και δείχνει ότι η αγορά είτε προεξοφλεί ταχεία διολίσθηση είτε απαιτεί υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου είτε είναι αδικαιολόγητα επηρεασμένη αρνητικά από τα γεγονότα της Άπω Ανατολής. Σήμερα μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων αναλυτών της ελληνικής χρηματαγοράς και κεφαλαιαγοράς έχει πειστεί ότι η δραχμή είναι υπερτιμημένη.
Η άποψη ότι η δραχμή είναι υπερτιμημένη τεκμηριώνεται συνήθως με διαγράμματα της σχετικής εξέλιξης της τιμής των δεικτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Τα διαγράμματα αυτά, αν και απλά και ευκόλως κατανοητά, υποκρύπτουν σημαντικές υποθέσεις σχετικά με το επίπεδο ισσοπροπίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι οποίες δεν έχουν επαρκώς ελεγχθεί.
Η έρευνα εμβαθύνει στο θέμα του επιπέδου ισορροπίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής και, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δραχμή δεν είναι υπερτιμημένη. Στη χειρότερη περίπτωση η υπερτίμηση φτάνει το 3.7%, ένα μέγεθος που δεν είναι σημαντικό ούτε οικονομικά αλλά ούτε και στατιστικά.
Ολόκληρη η έρευνα όπως δημοσιεύτηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο είναι διαθέσιμη εδώ: Download