Η Διεθνής Οικονομία η Ελλάδα και ο Πόλεμος στο Ιράκ
Γκίκας Α. Χαρδούβελης
Ημερησία
3 Απριλίου 2003
Εισαγωγή:
Για να εκτιμήσουμε την επίδραση του σημερινού πολέμου στη διεθνή οικονομία, πρέπει πρώτα αν κάνουμε μια σύντομη καταγραφή της διεθνούς κατάστασης των τελευταίων δύο ετών.
Και αυτό γιατί η διεθνής οικονομία δύσκολα αλλάζει πορεία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την πορεία είναι πολλοί και ο πόλεμος ίσως δεν είναι ο πιο σημαντικός. Μπορεί ο πόλεμος αν αποτελεί επίκεντρο σημαντικών πολιτικών ειδήσεων, αλλά η επίπτωσή του στην οικονομία σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη της δραματικότητας των συναισθημάτων που γεννά στον καθένα μας.
Η διεθνής οικονομία βρίσκεται ήδη σε περίοδο αναπτυξιακής ύφεσης από το 2001. Η ύφεση αυτή επηρέασε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών, κάτι που δεν είχε συμβεί σε τέτοια έκταση από την αρχή της δεκαετίας του 1980. Ξεκίνησε με το ξεφούσκωμα των τιμών των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τη συνακόλουθη δραστική μείωση των επενδύσεων, κυρίως στις ΗΠΑ.
Η ύφεση επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην Ευρώπη, παρά τις αντίθετες τότε διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ισχυρίζονταν ότι η Ευρώπη είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία.
Αποδείχτηκε ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν επενδύσει μεγάλα ποσά στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά τα κέρδη τους σε βαθμό που να εισαχθεί η ύφεση και στην Ευρώπη.
Στην Ιαπωνία δεν συνέβη κάτι το περίεργο. Απλώς, η οικονομική καχεξία της προηγούμενης δεκαετίας
συνεχίστηκε και την τελευταία διετία.