Πού οφείλεται η παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση;
Γκίκας Α. Χαρδούβελης
Το Βήμα
19 Νοεμβρίου 2000
Εισαγωγή:
Από τη σκοπιά του μακροπρόθεσμου επενδυτή, δύσκολα χαρακτηρίζεται η περίοδος που διανύει το ελληνικό χρηματιστήριο ως περίοδος «κρίσης». Τα χρηματιστήρια αμείβουν τους υπομονετικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές, αυτούς που αγοράζουν αξιολογώντας προσεκτικά τις προοπτικές των εταιρειών, αυτούς που διαφοροποιούν τον κίνδυνο επενδύοντας σε χαρτοφυλάκια μετοχών ανομοιογενών εταιρειών.
Για παράδειγμα, οι επενδυτές που μπήκαν στο ΧΑΑ με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, αντιπροσωπευτικό του Γενικού Δείκτη, από την αρχή του 1997 έχουν σωρευτικές αποδόσεις της τάξης του 272%, όσοι μπήκαν στην αρχή του 1998 έχουν 134%, ακόμα και όσοι μπήκαν στην αρχή του 1999 έχουν μια θετική απόδοση 27%.
Η διακύμανση που παρατηρήθηκε στο ΧΑΑ τους τελευταίους 18 μήνες δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Τα χρηματιστήρια έχουν διακυμάνσεις σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις χρονικές περιόδους και κανείς ποτέ δεν μπορεί να εγγυηθεί κέρδος στους επενδυτές, ιδίως σε μικρές χρονικές περιόδους. Άλλωστε, σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική θεωρία, οι κατά μέσο όρο υψηλές διαχρονικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις αμείβουν τον επενδυτή γι’ αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο που αποδέχεται οικειοθελώς όταν επενδύει στο χρηματιστήριο.