Η Ελληνική οικονομία αντιστέκεται στην διεθνή ύφεση
Γκίκας Α. Χαρδούβελης
Ημερησία Σαββάτου
21 Σεπτεμβρίου 2002
Εισαγωγή:
Τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται κάτι ασυνήθιστο: Μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, σχετική στασιμότητα στην απασχόληση, τάσεις ανόδου της ανεργίας και δημοσιονομική χαλάρωση όχι μόνο σε μία χώρα ή ήπειρο, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της υφηλίου: Η.Π.Α., Ευρώπη, Ιαπωνία, υπόλοιπη Ασία, Τουρκία, Λατινική Αμερική. Ένα τέτοιο φαινόμενο είχε να εμφανιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το αρνητικό κλίμα στη διεθνή οικονομία επιβαρύνεται και από την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στις αναπτυγμένες χώρες.
Την άνοδο της δεκαετίας του 1990 ακολούθησε τα τελευταία 2 χρόνια το σπάσιμο της φούσκας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και στη συνέχεια μια διαρκής πτώση του συνόλου των μετοχών, που σωρευτικά έχει φτάσει το 40%, 50% ή ακόμα και 70%, ανάλογα τη χώρα και τη σύνθεση του δείκτη της.
Και τους τελευταίους μήνες, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών, η κατάσταση ξαφνικά επιδεινώθηκε εκ νέου, καθώς αποκαλύφθηκε ότι πολλές εταιρείες στις Η.Π.Α. αλλά και σε άλλες χώρες αλλοίωναν συστηματικά την πραγματική λογιστική τους εικόνα εις βάρος των συμφερόντων των μετόχων.
Έτσι, με αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου, τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, ενώ η συνακόλουθη μείωση του πλούτου των καταναλωτών επιδρά αρνητικά στο ύψος της καταναλωτικής δαπάνης, με αποτέλεσμα η διεθνής οικονομία να κινείται σήμερα υπό το πρίσμα επιμήκυνσης της περιόδου ύφεσης ή της ονομαζόμενης «διπλής ύφεσης».