Ελλάδα, Οικονομική Ανάλυση

Η Ελλάδα μετά την κρίση

Entry in Ελληνικά. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Συγγραφέας: Γκ. Χαρδούβελης
Έκδοση: Τόμος VΙII | Τεύχος 4 | Απρίλιος 2013

Ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συμπόσιο: «Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα» της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας, 19 Απριλίου 2013

Εισαγωγή:
Σήμερα, τον Απρίλιο του 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο συνεχόμενης ύφεσης, με μια σωρευτική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που στο τέλος του έτους θα πλησιάζει το 25% και με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Πότε θα σταματήσει η διαρκής πτώση στα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη; Και όταν σταματήσει, ποιο θα είναι το σκηνικό στην Ελλάδα μετά την κρίση; Θα μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει και να ακολουθήσει με γρήγορους ρυθμούς τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, έστω ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλότερο σημείο βιοτικού επιπέδου; ή θα παραμένει σε διαρκή στασιμότητα, που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη σχετική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου; Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας και των συντελεστών της, στην παρούσα ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια να διατυπωθούν τεκμηριωμένες προβλέψεις και να δοθούν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η ανακοίνωση ξεκινάει με μια σύντομη περιγραφή της ελληνικής κρίσης. Συνεχίζει με την παρουσίαση των μεγάλων ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας διόρθωσής τους. Η διόρθωση των ανισορροπιών αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή της στασιμότητας διαρκείας. Δεν αρκεί, όμως, η διόρθωση των αστοχιών του παρελθόντος για να φέρει μια νέα υγιή τροχιά ανάπτυξης. Απαιτείται να μεταλλαχτεί σταδιακά και η ίδια η διάρθρωση της οικονομίας, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με σταθερούς κανόνες λειτουργίας, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη εξωστρέφεια. Επιπλέον, χρειάζεται και η υπόλοιπη Ευρώπη να αποφύγει μια δεκαετία στασιμότητας ιαπωνικού τύπου. Έτσι, στην ανακοίνωση γίνεται και μια σύντομη περιγραφή του μέλλοντος της Ευρωζώνης.

Κατεβάστε το αρχείο Η Ελλάδα μετά τη κρίση σε pdf