Συγγραφέας: Γκ. Χαρδούβελης
Έκδοση: Τόμος VΙII | Τεύχος 4 | Απρίλιος 2013
Ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συμπόσιο: «Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα» της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας, 19 Απριλίου 2013
Εισαγωγή:
Σήμερα, τον Απρίλιο του 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο συνεχόμενης ύφεσης, με μια σωρευτική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που στο τέλος του έτους θα πλησιάζει το 25% και με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Πότε θα σταματήσει η διαρκής πτώση στα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη; Και όταν σταματήσει, ποιο θα είναι το σκηνικό στην Ελλάδα μετά την κρίση; Θα μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει και να ακολουθήσει με γρήγορους ρυθμούς τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, έστω ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλότερο σημείο βιοτικού επιπέδου; ή θα παραμένει σε διαρκή στασιμότητα, που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη σχετική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου; Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας και των συντελεστών της, στην παρούσα ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια να διατυπωθούν τεκμηριωμένες προβλέψεις και να δοθούν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
Η ανακοίνωση ξεκινάει με μια σύντομη περιγραφή της ελληνικής κρίσης. Συνεχίζει με την παρουσίαση των μεγάλων ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας διόρθωσής τους. Η διόρθωση των ανισορροπιών αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή της στασιμότητας διαρκείας. Δεν αρκεί, όμως, η διόρθωση των αστοχιών του παρελθόντος για να φέρει μια νέα υγιή τροχιά ανάπτυξης. Απαιτείται να μεταλλαχτεί σταδιακά και η ίδια η διάρθρωση της οικονομίας, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με σταθερούς κανόνες λειτουργίας, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη εξωστρέφεια. Επιπλέον, χρειάζεται και η υπόλοιπη Ευρώπη να αποφύγει μια δεκαετία στασιμότητας ιαπωνικού τύπου. Έτσι, στην ανακοίνωση γίνεται και μια σύντομη περιγραφή του μέλλοντος της Ευρωζώνης.