Ελλάδα, Οικονομική Ανάλυση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΑΝΟΙΚΤΗ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2024

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πραγματοποίησε φέτος ανοικτή Τακτική Γενική Συνέλευση, στις 25 Ιουνίου 2024, σε αίθουσα του ξενοδοχείου King George.

Στη συνέλευση απηύθυνε εκτενή χαιρετισμό ο Υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, που αναφέρθηκε στις τρέχουσες προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη συμβολή του στην Εθνική Οικονομία. Κεντρικός Ομιλητής με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Οικονομία, Κεντρικές Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικός Τομέας» ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, που επικεντρώθηκε στις πολλαπλές για την οικονομία επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης στην κεντρική του ομιλία προέβη σε γενικό απολογισμό της προόδου που έχει συντελεστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε τη σημαντική προσφορά των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος, και, τέλος, εξήρε το έργο και τον ρόλο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη με οδηγό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι παρουσιάζουν πλέον σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία, ενώ ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές ως θετικό οιωνό για την πορεία των τραπεζών στο μέλλον.

Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και υποστήριξε ότι Πολιτεία, Τράπεζες και εποπτικές αρχές οφείλουν να δώσουν μεγάλη έμφαση σε αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρθηκε στη διαρκή εκ μέρους των Τραπεζών στήριξη της κοινωνίας και των δανειοληπτών, και στις πρωτοβουλίες τους για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι Τράπεζες, τόνισε, διαθέτουν τεράστιες επενδύσεις, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξουν την υλοποίηση πολλών κεντρικών λειτουργιών της Πολιτείας. Κυρίως, όμως, επιτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, καλύπτοντας με τις χορηγίες και τις δωρεές τους, κρίσιμους τομείς δραστηριότητας όπως Υγεία, Πολιτισμό, Παιδεία, Δημογραφικό, Αθλητισμό.

Στην Γενική Συνέλευση έγινε, επίσης, η παρουσίαση του (νέου) λογαριασμού LinkedIn της ΕΕΤ, και προβλήθηκε video με τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών μελών της ΕΕΤ της τελευταίας 5ετίας. Το συνολικό τους ποσό ξεπερνάει τα €390 εκατ.

Στη Συνέλευση συμμετείχαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, η acting Γενική Διευθύντρια και τα στελέχη της ΕΕΤ και οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των μελών, αλλά και άλλων θεσμών και φορέων.

Related Posts