Γκίκας Α. Χαρδούβελης

Ο οικονομολόγος Γκίκας Α. Χαρδούβελης γεννήθηκε στα Πούλιθρα Αρκαδίας το 1955. Σε ηλικία 12 ετών κέρδισε τον μαθητικό διαγωνισμό της επαρχίας Κυνουρίας με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία, ως εσωτερικός, στο Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Επτά χρόνια αργότερα, το 1974, με μια δεύτερη πλήρη υποτροφία, βρέθηκε στις ΗΠΑ, φοιτητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Μασσαχουσέττης. Στο τέλος των σπουδών του στο Χάρβαρντ απέκτησε συγχρόνως δύο πτυχία: Bachelor of Arts (με τη διάκριση του magna cum Laude) και Master of Science στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, ενώ το διδακτορικό του στα Οικονομικά το πήρε στη συνέχεια από το U.C. Berkeley της Καλιφόρνιας.

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά διεθνούς κύρους και υψηλής ποιοτικής κατάταξης. Έρευνές του, π.χ., για τον ρόλο των αρχικών περιθωρίων ασφάλισης μετοχών (margin requirements) στις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου ή για την ικανότητα της καμπύλης αποδόσεων ομολόγων να προβλέπει τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα, εξακολουθούν να ακολουθούνται από ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς.

Στην πολυετή διαδρομή του στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ο κ. Χαρδούβελης ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε διακριτά πεδία επαγγελματικής δραστηριότητας: Υπήρξε Καθηγητής Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, Ερευνητής και Σύμβουλος Διοίκησης σε δύο κεντρικές τράπεζες (NY Fed, Τράπεζα της Ελλάδος), στέλεχος Διοίκησης σε δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες, και τέλος, ήταν παρών με διαφορετικούς ρόλους σε τρεις ελληνικές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, πριν αναλάβει καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών (Ιούνιος 2014 – Ιανουάριος 2015) είχε ήδη υπηρετήσει δύο φορές ως Διευθυντής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού. Την πρώτη φορά την περίοδο 2000 – 2004 και τη δεύτερη φορά από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, στη μέση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σήμερα ο κ. Χαρδούβελης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και από τον Νοέμβριο του 2023 ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Είναι επίσης Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ προσφέρει εθελοντικά συμβουλές και υπηρεσίες σε αριθμό μη – κερδοσκοπικών οργανισμών.

Βρείτε παρακάτω επίσημες φωτογραφίες, σύντομο βιογραφικό και την πιο ενημερωμένη έκδοση του βιογραφικού του Καθ. Χαρδούβελη.

Τρέχουσα Δραστηριότητα