Cyprus Quarterly Economic Outlook
Authors: G. Hardouvelis, I. Gkionis
Publication: August 2017, Year 2, Issue 3
Περίληψη:
Στο παρόν τεύχος του QUARTERLY ECONOMIC, MONITOR της EUROBANK CYPRUS, Year 2, Issue 3, August 2017 περιγράφεται η πορεία της οικονομίας τους πρώτους έξι μήνες του 2017, η επιτυχημένη έξοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, καθώς και η άποψη των αξιολογικών οίκων για την πορεία της οικονομίας.
Η οικονομική δραστηριότητα εξέπληξε θετικά τους πρώτους μήνες του 2017, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να συνεχίζει να αυξάνεται για 8ο συνεχές τρίμηνο, και μάλιστα με 3,3% σε ετήσια βάση, ένας ρυθμός που ήταν ο μεγαλύτερος στη διάρκεια της εποχής που ακολούθησε τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση 2007-2009. Επιπρόσθετα, ήταν και μεγαλύτερος των προηγούμενων επίσημων προβλέψεων και των προβλέψεων των αναλυτών, και πολύ μεγαλύτερος του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρωζώνη.
Τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας είχαν οι επενδύσεις, που αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές σε ετήσια βάση σε σχέση με το περσινό τρίμηνο, κυρίως μέσω εισαγόμενου μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφορών (π.χ. πλοία και αεροπλάνα). Η κατανάλωση, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΑΕΠ συνέχισε να ανακάμπτει με ετήσιο ρυθμό 2,1%, αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη σημαντική άνθιση του τουρισμού, τις βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά εργασίας, την περαιτέρω σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων, τον τερματισμό των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και την προοδευτική ομαλοποίηση των συνθηκών στην τραπεζική αγορά.
Συγχρόνως, οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισότερο από τις εξαγωγές, επιβαρύνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν κρίνεται ανησυχητική, αφού η αύξηση των εισαγωγών προέρχεται κυρίως για επενδυτικά και όχι για καταναλωτικά προϊόντα.
Στις 21 Ιουνίου η Κυπριακή Δημοκρατία «βγήκε» επιτυχώς στις διεθνείς αγορές για δεύτερη φορά μετά την «αποφοίτησή» της από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής το Μάρτιο του 2016. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσε επταετές ομόλογο με τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,80%. Άντλησε ποσό €850 εκατ., μεγάλο μέρος του οποίου (€514.906 εκατ.) χρησιμοποιείται για την επαναγορά ομολόγων από τρεις παλαιότερες εκδόσεις με υψηλότερα τοκομερίδια (το ομόλογο Ιουνίου 2019 είχε τοκομερίδιο 4,75%, του Φεβρουαρίου 2020, 4,625% και του Μαϊου 2020, 6,5%) ώστε να μειωθεί το παλαιότερο κόστος δανεισμού και να ελαφρυνθεί το αντίστοιχο ποσό δανεισμού από τις αγορές τη διετία 2019-2020.
Στη διάρκεια του 2017 το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξημένη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και καταδεικνύει τη σταθερή και απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.
Στις 28 Ιουλίου 2017 ο αξιολογικός οίκος Moody’s αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα, από B1 σε Ba3, με ταυτόχρονη θετική προοπτική για περαιτέρω μελλοντική αναβάθμιση. Η βαθμολόγηση Βα3 βρίσκεται μόλις τρία σκαλοπάτια κάτω από την λεγόμενη «Επενδυτική Βαθμίδα» (Investment Grade) και την ελάχιστη βαθμολόγηση που απαιτεί η ΕΚΤ για να συμπεριλάβει τις κυπριακές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τη Moody’s, σημαντικοί συντελεστές- κλειδιά στην απόφασή της αποτέλεσαν: (1) η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, και (2) η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και οι καλές προοπτικές του δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου 2017 και ο αξιολογικός οίκος DBRS αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες από B σε BB low, με σταθερή προοπτική. Έτσι, σήμερα τρεις αξιολογικοί οίκοι (Moody’s, Fitch, DBRS) τοποθετούν την Κυπριακή Δημοκρατία 3 βαθμίδες, και ένας τέταρτος οίκος , ο S&P μόνον μία βαθμίδα κάτω της Επενδυτικής Βαθμίδας. Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων είναι προγραμματισμένος για το Φθινόπωρο-Χειμώνα.
Download Cyprus Quarterly Economic Monitor, Year 2 |Issue 3 pdf